Silmäsairaudet

Vaikka bolognese on altis tietyille silmäsairauksille, ennakoivalla hoidolla, säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja vastuullisella jalostuksella voimme pyrkiä varmistamaan, että rodun edustajat elävät terveinä ja onnellisina pitkään. 

Progressiivinen Retinan Atrofia (PRA): 

Progressiivinen Retinan Atrofia (PRA) on merkittävä huolenaihe bolognesen terveydessä, ja tässä rodussa esiintyy kaksi erilaista muotoa: prcd-PRA (Progressive Rod-Cone Degeneration) ja tuntematon muoto. PRA on perinnöllinen silmäsairaus, joka johtaa hitaasti etenevään näön heikkenemiseen ja lopulta sokeuteen, koska se vaikuttaa sekä sauva- että käpyvalosoluihin verkkokalvolla. Oireet alkavat usein vanhemmalla iällä yösokeudella ja näkökentän kaventumisella.

prcd-PRA on yleisin tunnettu muoto, ja se periytyy autosomaalisesti resessiivisesti, mikä tarkoittaa, että sairaus ilmenee vain, jos koira perii viallisen geenin molemmilta vanhemmiltaan. Tämän muodon eteneminen voi vaihdella, mutta lopputuloksena on usein täydellinen sokeus. 

Tämä on bologneseilla yleisin PRA:n muoto, jonka esiintyvyys ollaan saatu huomattavasti pienenemään aktiivisella geenitestauksella. Lue lisää kohdasta tutkimukset.

Tuntematon muoto PRA:sta bolognesella viittaa tapauksiin, joissa sairaus ei sovi prcd-PRA:n genotyyppiin tai etenemismalliin. Tämän muodon genetiikkaa ja periytymismekanismeja ei vielä täysin ymmärretä, mikä tekee ennakoivasta testauksesta ja jalostusvalinnoista haastavampia.

PRA:n molemmat muodot korostavat perusteellisen terveystarkastuksen ja geenitestien merkitystä osana vastuullista jalostusta. Vaikka vielä ei ole parannuskeinoa PRA:han, varhainen diagnoosi voi auttaa omistajia valmistautumaan ja tukemaan koiriaan parhaalla mahdollisella tavalla, kun näkö alkaa heiketä. Jalostusvalinnoilla, jotka perustuvat tarkkaan genetiikan ymmärrykseen, pyritään vähentämään sairastuvuutta tulevaisuuden bolognese-sukupolvilla, säilyttäen rodun terveyden ja hyvinvoinnin.

Yhdistys on antanut seuraavan vaatimuksen jalostukseen käytettäviltä koirilta: Vähintään toisen yhdistelmän koirista tulee olla geenitestattu prcd-PRA:n varalta tuloksella ’terve – ei kantaja’. Yhdistys suosittelee, että kaikki jalostukseen käytetyt koirat ovat geenitestattuja, tai sukupuullisesti terveeksi todettuja. 

Huomioithan, ettei bolognese kuulu PEVISA-ohjelmaan (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), eli Suomen Kennelliitto ei aseta bologneselle rekisteröintiehtoja. Pennut saa siten rekisteröityä, vaikka jalostukseen käytetyille koirille ei olisi tehty virallisia terveystutkimuksia, terveystutkimukset olisivat vanhentuneet tai koirat olisivat hyvin nuoria. Vastuullinen ostaja ei osta pentua tällaisesta yhdistelmästä.


Distichiasis: 

Distichiasis on yksi yleisimmistä silmävaivoista bolognesella, jossa ylimääräiset ripset kasvavat silmäluomien sisäpinnalta, aiheuttaen ärsytystä ja mahdollisesti vaurioittaen sarveiskalvoa. Tämä tila voi johtaa jatkuvaan epämukavuuteen, silmien punoitukseen, rähmimiseen ja jopa näön heikkenemiseen, mutta se on hoidettavissa helposti.

Distichiasiksen esiintyminen bolognesella vaihtelee lievästä, oireettomasta tilasta vakavampiin tapauksiin, joissa ylimääräiset ripset aiheuttavat jatkuvaa hankausta silmän pinnalla. Jos ylimääräiset silmäripset vaikuttavat koiran elämänlaatuun, kannattaa pyytää eläinläkäriä poistamaan nämä.


Silmävuoto: 

Bolognesella on taipumus runsaaseen silmävuotoon, joka voi ilmetä runsaana kyynelehtimisenä ja silmien ympärillä olevan turkin värjäytymisenä. Vaikka silmävuoto itsessään ei ole sairaus, se voi olla merkki erilaisista silmävaivoista, kuten ärsytyksestä, tukkeutuneista kyynelkanavista tai allergioista. 

Silmävuodon hoito bolognesella keskittyy sen taustalla olevan syyn selvittämiseen ja hoitoon. Säännöllinen silmien ja niiden ympäristön puhdistus pehmeällä, kostealla liinalla tai erityisillä silmäpuhdistusaineilla auttaa pitämään alueen puhtaana ja vähentämään infektioriskiä. Jos silmävuodon taustalla on allergia tai tukkeutuneet kyynelkanavat, eläinlääkäri voi suositella sopivia hoitokeinoja, kuten allergialääkitystä tai toimenpiteitä kyynelkanavien avaamiseksi.

Useat omistajat ovat löytäneet apua tietyn tyyppisestä ruokavaliosta, esimerkiksi siipikarjan jättämisestä pois ruokavaliosta.


Tunnistaminen ja ennaltaehkäisy

Ajoissa tunnistettuna monet silmäsairaudet ovat hoidettavissa tai niiden etenemistä voidaan hidastaa. Siksi on tärkeää, että bolognesen silmät tarkastetaan säännöllisesti eläinlääkärissä. Perinnöllisten sairauksien osalta, kuten PRA, erikoistuneen silmäeläinlääkärin suorittamat perusteelliset tutkimukset ja geenitestit ovat avainasemassa sairauksien varhaisessa tunnistamisessa ja jalostustyön ohjaamisessa.

Jalostusvalinnoilla on merkittävä rooli perinnöllisten silmäsairauksien ehkäisyssä. Vastuulliset kasvattajat tekevät yhteistyötä rotuyhdistysten ja eläinlääkäreiden kanssa varmistaakseen, että jalostukseen käytetään terveitä yksilöitä, joiden tiedetään olevan vapaita tunnetuista perinnöllisistä silmäsairauksista.


Hoito

Silmäsairauksien hoito vaihtelee tilan vakavuuden ja laadun mukaan. Joissakin tapauksissa lääkitys, kuten silmätipat tai -voiteet, voi auttaa lievittämään oireita ja hidastamaan sairauden etenemistä. Distichiasiksen kaltaiset mekaaniset ongelmat saattavat vaatia eläinlääkärin toimenpidettä ylimääräisten ripsien poistamiseksi.

PRA:n kohdalla, kun parantavaa hoitoa ei ole, tärkeintä on tukea koiran sopeutumista heikentyvään näkökykyyn. Tämä voi tarkoittaa ympäristön turvallisuuden varmistamista ja koiran opastamista sokeuden edetessä.