Meillekö bolognese?

Onko bolognese oikea valinta meille?

Harkitessanne bolognesen ottamista perheeseenne, on tärkeää ymmärtää, että tämä viehättävä seurakoira tuo mukanaan sekä iloa että vastuuta koko sen eliniän ajaksi. Bolognese ei ole pelkkä lemmikki, vaan aktiivinen perheenjäsen, joka vaatii huolenpitoa, kuten säännöllistä ulkoilua, laadukasta ravintoa, turkinhoitoa ja ennen kaikkea, aikaa yhteisiin leikkeihin ja seurusteluun. Bolognesen hankinta on merkittävä sitoumus, sillä tämä italialainen seurakoira jää osaksi elämäänne useaksi vuodeksi, keskimäärin 12-15 vuoden ajaksi, vanhimmat liki 20 vuodeksi.

Bolognese on pienikokoinen, mutta tiivisrakenteinen koira, jonka ulkoinen viehätysvoima piilee sen pörröisessä, valkoisessa turkissa. Luonteeltaan bolognese on hillitty ja kiintynyt perheeseensä, ollen sekä kekseliäs että tasainen kumppani. Bolognese on yleensä kaikessa kodin aktiviteetissa mukana ja vaikka se on leikkisä ja bolognesen kanssa pystyy harrastamaan, on se kuitenkin luonteeltaan rauhallisempi kuin monet muut Bichon-sukulaisensa.


Kenelle bolognese sopii?

Bolognese on ihanteellinen valinta henkilöille, jotka etsivät rauhallista, mutta sosiaalista kumppania. Sen tasainen luonne tekee siitä loistavan valinnan ensikertalaiselle koiranomistajalle tai vanhemmalle ihmiselle, joka kaipaa seuraa ja helppohoitoista koiraa. Tämä rotu on myös erinomainen valinta perheille, joissa on lapsia, sillä bolognese on ystävällinen ja kärsivällinen myös nuorempien perheenjäsenten kanssa.

Vaikka bolognese on suhteellisen helppohoitoinen rotu, sen turkinhoito vaatii säännöllistä huomiota. Turkki on pitkä, kihara ja pörröinen, joka vaatii viikoittaista harjausta estääkseen takkujen muodostumisen. Lisäksi säännölliset pesut ovat suositeltavia.


Mistä bolognese-pentu kannattaa hankkia?

Pentu kannattaa hankkia vastuulliselta kasvattajalta, joka tuntee rodun perusteellisesti ja on valmis tarjoamaan tukea ja neuvontaa koko koiran eliniän ajan. Hyvämaineinen kasvattaja antaa tietoa pennun vanhemmista, mukaan lukien terveystarkastusten tulokset kuten silmä- ja polvitarkastukset, jotka ovat olennainen osa rotua koskevaa terveystyötä.

Bolognese ry ylläpitää sitoumuskasvattajalistaa, jonka jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan rodun sekä yksilön terveyden kannalta kriittisiä sääntöjä.

Kasvattajan valintaan vaikuttavat myös henkilökemiat – on tärkeää, että tunnet olosi mukavaksi kasvattajan seurassa ja uskallat kääntyä hänen puoleensa kaikissa koiranhoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Otat bolognesen sitten mistä tahansa, nämä ovat asioita joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

  • Pennun vanhemmat ovat silmä- ja polvitutkittuja, sekä tulokset ovat hyväksyttäviä.
  • Ainakin toiselta vanhemmalta on otettu prcd-PRA geenitesti ja on perimältään terveeksi todettu tai kasvattaja pystyy osoittamaan yhditelmän perimän esi-isille tehdyillä testeillä (esimerkiksi kaikki pennu isovanhemmat ovat tutkittuja).
  • Saat yksityiskohtaiset hoito- ja ruokintaohjeet
  • Varmuus pennun alkuperästä
  • Pentu on selkeästi tottunut ihmisiin ja kotiympäristöön (sosiaalistaminen).
  • Pentu on luovutushetkellä eläinlääkärin tarkistama, madotettu ja tunnistusmerkitty.
  • Pentu on luovutushetkellä vähintään 8 viikkoa vanha. 
  • Pentu myydä Kenneliitton-sopimuspohjaa käyttäen ja sen pykäliä noudattaen.

Lue lisää tutkimuksista.

Bolognesen hankinta on merkittävä päätös, joka vaatii huolellista harkintaa. Tämä ihastuttava, pitkäikäinen seurakoira tuo perheeseenne iloa, rakkautta ja ainutlaatuista seuraa vuosiksi eteenpäin.