Maksashuntti

Maksashuntti, tunnettu myös nimellä portosysteeminen shuntti, on vakava terveysongelma. Onneksemme maksashuntti on bolognesella suhteellisen harvinainen, mutta sitä on kuitenkin esiintynyt. 

Tässä tilassa veri kiertää maksan ohi sen sijaan, että suodattuisi maksan kautta, mikä estää toksiinien ja muiden aineenvaihduntatuotteiden normaalin puhdistumisen verestä. Tämä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin ja oireisiin, jotka vaikuttavat koiran elämänlaatuun ja voivat olla jopa hengenvaarallisia.


Tunnistaminen ja oireet

Maksashuntin tunnistaminen varhaisessa vaiheessa voi olla haasteellista, sillä oireet ovat usein epämääräisiä ja voivat vaihdella suuresti. Yleisimpiä merkkejä ovat:

  • Kasvun hidastuminen
  • Ruokahaluttomuus
  • Väsymys ja apatia
  • Neurologiset oireet, kuten epänormaalit käytösmallit tai kohtaukset
  • Usein toistuvat ruoansulatuskanavan ongelmat
  • Virtsanäytteissä poikkeavuuksia, kuten alhainen erityisominaispaino


Diagnoosi ja hoito

Maksashuntin diagnosointiin käytetään yleensä verikokeita, kuvantamistutkimuksia (kuten ultraääni tai CT-skannaus) ja mahdollisesti erikoistuneempia testejä veren maksan toimintaa mittaavien aineiden tasojen arvioimiseksi. Diagnoosin vahvistuttua hoito riippuu shuntin tyypistä ja vakavuudesta.

Useat kasvattajat teettävät pennuilla ennen luovutusta sappihappokokeen, jonka perusteella mahdolliset maksashunttitapaukset saadaan havaittua.

Hoidon ensisijainen tavoite on minimoida maksan ohittavan veren määrä, jotta se voisi suodattua normaalisti maksan kautta. Lievemmissä tapauksissa ja tilanteissa, joissa kirurginen toimenpide ei ole mahdollinen, hoito voi keskittyä ruokavalion hallintaan ja lääkitykseen, jotka tukevat maksan toimintaa ja vähentävät toksiinien määrää veressä.

Kirurginen toimenpide on usein suositeltava ratkaisu, erityisesti tapauksissa, joissa shuntti on yksittäinen ja sen sijainti mahdollistaa korjauksen. Leikkauksessa shunttia kavennetaan tai suljetaan, mikä normalisoi verenkierron maksan kautta. Onnistunut kirurginen hoito voi merkittävästi parantaa koiran elämänlaatua ja ennustetta.


Ennuste ja elämänlaatu

Maksashuntin ennuste riippuu monista tekijöistä, kuten shuntin tyypistä, koiran yleiskunnosta ja siitä, kuinka nopeasti diagnoosi tehdään ja hoito aloitetaan. Koirat, jotka saavat oikea-aikaista ja asianmukaista hoitoa, voivat elää pitkän ja onnellisen elämän.